Akumulacijske peči

LONČENE ALI KLASIČNE PEČI > Bistvo peči je v masivnosti, ki zadržuje toploto in preprečuje pregrevanje prostora. Akumulacijska zasnova ogrevalne naprave toploto postopoma oddaja v prostor.

GALERIJA
Zakaj akumulacijska peč?

Akumulacijska peč je osrednja ogrevalna naprava v vaši hiši. Gre za sistem klasične lončene peči, s katero so nekoč ogrevali celo hišo. Pravilno umeščena in zasnovana mora biti tako, da so energetski izkoristki v prvem planu, saj je cilj takšne zasnove čim boljša toplotna učinkovitost. Danes je lahko končna obloga take peči ne le iz pečnic kot včasih, vendar tudi iz keramike, kamna, kovine ali zgolj ometana. 

Kakšna je zasnova akumulacijske peči?

Akumulacijska peč prostor ogreva s sevanjem oboda kamina. Zrak ne kroži, temveč se toplota prenaša na šamotni obod, kjer jo akumulacijski material absorbira in jo še dolgo po končanem kurjenju z zamikom oddaja v prostor.

Pomemben del zasnove akumulacijske peči so dimovodni kanali. Kadar so dimni plini usmerjeni skozi šamotno maso preko dimovodnih kanalov, se del toplote shrani. Moč ogrevanja med zgorevanjem je s tem manjša, vendar obloga iz šamota še dlje časa po končanem gorenju oddaja toploto v prostor, ki se je shranila v šamotni masi. Takšna zasnova je primerna tudi za nizkoenergijske objekte, saj je ob pravilni uporabi pregrevanje prostora onemogočeno.

Zelo pomembno je tudi natančno dimenzioniranje dimniškega sistema.

Kakšna kurišča za akumulacijske peči nudimo?

Nudimo 2 liniji kurišč za akumulacijske peči z zmerno temperaturo toplega zraka in visoko temperaturo dimnih plinov za skladiščenje toplote v dimovodnih kanalih – ogrevanje s sevanjem:
HKD je zaprt litoželezni sistem kurišč,
GOT je linija vrat za akumulacijske krušne peči, kjer je kurišče pozidano iz šamota.

Kakšen je lahko izgled akumulacijske peči?

Zasteklitev je lahko ležeča, pokončna ali kotna. Pri nekaterih modelih so možna vratca iz litega železa z miminalno zasteklitivijo ali pa celo tunelska zasteklitev.

Po izgledu so lahko akumulacijske peči različne (klasična lončena peč, podeželska, minimalistična, sodobna), odvisno od izbrane obloge in končne obdelave.

Za več idej priporočamo ogled galerije na dnu te strani.

Konktaktirajte nas za izbiro najbolj optimalne rešitve.

Izbira primerne akumulacijske peči in akumulacijskih sistemov glede na vaš prostor in želje zahteva strokovno načrtovanje. Konktaktirajte nas in na podlagi dolgoletnih izkušenj bomo skupaj poiskali najbolj optimalno rešitev za vaš dom.

Oblike zasteklitve

Ležeča zasteklitev

Pokončna zasteklitev

Kotna zasteklitev

Tunelska zasteklitev

Litoželezna vrata

Šamotna masa za akumulacijo

Šamotni izmenjevalec

Ali potrebujete dodatne informacije?