Kaj morate vedeti pred izbiro kamina

by | Blog

Ogenj je že od nekdaj središče doma in je vedno bolj pogost element novogradenj in obnov hiš ali stanovanj. Kaj vse morate vedeti preden se odločite za umestitev kamina v vaš družinski prostor?

1. Katera od treh vrst kamina ali peči vam je najbolj všeč/najbolj odgovarja?

Poznamo kaminske peči, tipske oz. sistemske kamine in vgradne kamine.

Samostoječe ali prostostoječe kaminske peči so končni izdelek in omogočajo najmanj možnosti za oblikovanje. So cenovno najbolj dostopne in hitro vgrajene – potreben je priklop na dimno tuljavo ter dovod zraka in s tem je peč pripravljena za uporabo.

Tipski kamini IMAG so kamini “na ključ”, sestav kaminskega vložka in obloge, oblika kamina je določena. Sistemski kamini Brunner omogočajo nekaj možnosti za oblikovanje, saj je končna obdelava obloge v vaših rokah – lahko ostane iz termobetona z videzom vidnega betona ali pa se izvede oplesk, lepljenje kamna ali keramike ipd. Na voljo je veliko različnih oblik ter konceptov tipskih kaminov – od kaminov za vzdušje do akumulacijskih kaminov . Tako vrsto kamina lahko sestavite tudi sami ali pa to delo prevzame strokovna ekipa monterjev.

Novo v naši ponudbi so tipski kamini Imag, kjer so združeni kakovostni kaminski vložki, materiali za obzidavo kamina ter naše izkušnje. Kliknite za več informacij.

Zadnja vrsta kamina so vgradni kamini, kjer imamo proste roke glede oblike kaminske obloge in zato taka vrsta kamina nudi največ možnosti za oblikovanje in uresničenje individualnih želja. Izbirate lahko oblogo do stropa ali znižano oblogo, oblogo z nišami, organsko obliko ipd. Za izvedbo vgradnega kamina priporočamo zaupanje dela strokovni ekipi monterjev. Cenovno je ta vrsta kamina najdražja, pri čemer se trudimo najti optimalno ceno za kamin po vaših željah.

Če razmišljate o načinu gretja vode potem je toplovodni vložek prava izbira za vas. Tak način ogrevanja pomeni začetek samooskrbe. S toplovodnimi vložki lahko za proizvodnjo energije v obliki tople vode uporabite ogenj in s tem prihranite denar. Izbirate lahko med konceptom ogrevanja s fiksnim ali variabilnim izmenjevalcem. Pri variabilnem delu kotla lahko izbirate med možnostjo ogrevanja dimovodnih kanalov ali vode.

Če si želite ogrevalno napravo v domu, lahko izbirate med akumulacijsko ali toplozračno zasnovo kamina, odvisno od željenega učinka, pogostosti kurjenja in velikosti prostora, ki je namenjen vašemu kaminu.

 

2. Kakšna so vaša pričakovanja od kamina oz. kako / za kakšen namen boste uporabljali vaš kamin?

Odgovor na to vprašanje določa izbiro ustreznega kaminskega vložka oz. peči ter primerno kaminsko oblogo. Vaš novi kamin ima lahko ambietalno vlogo in s prasketanjem ognja ustvari posebno vzdušje v prostoru in poskrbi za dogrevanje v prehodnih obobjih ali pa se uporabi kot samostojen vir ogrevanja. Če si želite ogrevalno napravo v domu, lahko izbirate med akumulacijsko ali toplozračno zasnovo kamina, odvisno od željenega učinka, pogostosti kurjenja in velikosti prostora, ki je namenjen vašemu kaminu.

 

3. Kje bo vaš kamin umeščen ter kakšna bo njegova zasteklitev?

Sama pozicija v prostoru pogosto sama narekuje in določa obliko zasteklitve (ravna, kotna, tristranska, tunelska). Prav tako so na voljo različni formati zasteklitev, od klasičnih, bolj kvadratnih oblik do sodobnejših, bolj podolgovatih oblik zasteklitve. Nenazadnje pa izbirate tudi način odpiranje vratc vašega kamina, in sicer dvižno ali krilno odpiranje. Naj dodamo, da imajo vsaka vratca z dvižnim sistemom tudi omogočen dostop za čiščenje, običajno z možnostjo krilnega odpiranja stekla.

 

4. Ali imate ustrezen dimnik ter zagotovoljen dovod zraka?

Vsak kamin za svoje delovanje potrebuje odvod dimnih plinov skozi dimnik v zunanjost ter dovod zunanjega zraka. Kaminski vložki imajo različne zahteve glede potrebnega preseka dimnika (pri kaminskih vložkih je to običajno Ø180 ali Ø200 mm, pri samostoječih pečeh Ø150 mm), hkrati pa na dimenzioniranje dimne tuljave vpliva tudi efektivna višina dimnika, tj. višina od dimniškega priključka do vrha dimnika. Pri izbiri ustreznega preseka dimnika vam pomagamo s pomočjo izračuna vleka dimnih plinov glede na izbran kaminski vložek in vašo situacijo.

Kaminski vložki za zagotovitev optimalnega gorenja lesa in pridobivanje več toplote, potrebujejo kisik. Ker količina zraka v prostoru ne zadošča za popolno zgorevanje je potrebno urediti zajem zraka od zunaj. S tem je zagotovljeno delovanje kamina neodvisno od zraka v prostoru in onemogočeno uhajanje dima v prostor. Vse to se izvede s kanali za dovod zraka, kateri so lahko v tlaku, vertikalno ipd. odvisno od dopustnih možnosti v vašem objektu. Za kaminske vložke je običajno zadosten zračnik Ø150 mm, za samostoječe peči pa Ø100 mm. Možne so tudi izvedbe pravokotnih zračnikov, kjer se z višino prilagajamo prostoru v estrihu (za kaminske peči običajno 250 x 60 mm). Najprimernejšo rešitev za izvedbo dovoda zunanjega zraka vam lahko svetujemo ob ogledu na vašem objektu.

 

5. Kako umestitev kamina vpliva na pripravo tal?

Zaradi toplote, ki nastane ob uporabi kamina in zaradi skupne teže vložka ter obloge in posledično obremenitve tal, pod kaminom ni dopustno talno gretje ali mehka izolacija. Upoštevanje drugačne priprave tal priporočamo v območju pod kaminom ter tlorisno še dodatnih 10 cm okoli kamina.

 

6. Kakšen bo videz vašega kamina?

Priporočljivo je vedeti tudi, kakšen bi bil vaš končni videz kamina, saj to lahko in pogosto vpliva na izbiro materiala kaminske obloge. Pri tem imamo v mislih predvsem na možnosti kot so: oplesk obloge, kamen, keramika, mizarska obloga, pločevina ipd.

 

Za tem, ko so vam znani odgovori na zastavljena vprašanja sledi izbira vaše samostoječe peči, tipskega ali vgradnega kamina – za izbiro poklikajte po naši spletni strani oz. nas pokličite na 051 635 635 ali nam pišite. V primeru dodatnih vprašanj pa vam seveda z veseljem ostajamo na voljo.

Vabljeni na posvet!

 

Samostoječe kaminske peči

Tipski kamini Brunner

Kamini Imag

Vgradni kamini

Dovod zraka in odvod dimnih plinov