Kako pravilno zakurimo?

by | Blog, Novice

Naši TOP 3 nasveti,

da bo kurjenje z lesom pravi užitek

 

1. Suh les

2. Suh les

3. Suh les 🙂

Pomembno pred začetkom

Preden predstavimo pravilen postopek priprave za kurjenje, opozorimo še na 2 pomembna dejavnika, da bo izgorevanje najbolj optimalno:

 

1. Pravilna suhost lesa

Uporabite le drva, ki so bila vsaj dve leti skladiščena v suhem in zračnem prostoru. Suh les ima bistveno višjo kurilno vrednost, zato je poraba lesa manjša, posledično bo tudi vpliv izgorevanja na okolje manjši. Torej uporabite le suha, neobdelana polena z vsebnostjo vode pod 20 %. Več o tem si lahko preverete v zapisu tukaj.

 

2. Količina goriva

Količina drv je pogojena z velikostjo in tipom vašega kurišča. Spodaj navajamo povprečne vrednosti za kaminske vložke, za točna priporočila glede ustrezne izbire polen, prosimo preberite navodila proizvajalca za vaš model.

Prevelike količine goriva ali neustrezna goriva lahko povzročijo prekomerno segrevanje in poškodbe peči.

 Primer povprečnih vrednosti (količina goriva se spreminja od različnih vložkov, zato upoštevajte navodila proizvajalca):

Polnilna teža

1,5 – 2,5 kg

Dolžina polena

25 – 33 cm

Obseg polena

20 – 30 cm

Postopek kurjenja

5
1. KORAK

Priprava

Potrebujete suha polena, priporočljivo sušena vsaj 2 leti in 24 ur pred kurjenjem prestavljena na sobno temperaturo. Gorenje poteka od zgoraj navzdol, kar pomeni, da so spodaj večja polena, zgoraj pa manjše trske.

5
2. KORAK

Polena

Najprej naložite polena manjše do srednje velikosti. Položite jih tako, da omogočite med posazenimi poleni prostor za kroženje zraka.

Večja polena uporabite za dolaganje.

3. KORAK

Trske

Na vrhu naložite trske, in sicer tako, da se ne stikajo, saj je le-tako omogočen pretok zraka med gorivom.

5
4. KORAK

Netivo

Za prižig uporabite netivo in ga položite na vrhu in/ali vmes med trske.

5
5. KORAK

Zaključek

Zaprite vrata kamina in preverite ali je dovod zraka odprt. Če primanjkuje zraka za zgorevanje, se toplotna kapaciteta goriva ne more v celoti sprostiti. Hkrati se povečajo emisije zaradi nezgorelih delcev.

6. KORAK

Uživajte

🙂

 

Za lažjo predstavo si oglejte še posnetek: